Bull og bear, der kommer fra begrebene "bullish" og "bearish", der siger noget om store markedsudsving i enten en opad- eller nedadgående retning, de har givet certifikaterne deres mere populære prædikat. Grunden til dette er, at man kan handle samme aktiv som bull eller bear, man tror enten på et stigende eller faldende marked. Det vil sige at man med denne type handel, kan gå imod markedet - som vi også kender det fra CFD handel samt Forex.
Med et Bull certifikat tjener man, når markedet stiger, med et Bear certifikat tjener man, når markedet falder. Ofte betegnes dette også for at gå lang og kort i markedet.
Gearingen adskiller sig væsentligt
Hvad er forskellen fra de produkter vi ellers kender, og ofte har omtalt her på bloggen?
Gearingen med certifikater er væsentligt lavere end ved eksempelvis CFD handel, hvor man ofte ser gearinger 1:200 - så giver certifikaterne ikke større gearing end 1:2. Handler man Novo Nordisk aktien via Danske Bank vil bull versionen hedde: BULL NOVO X2 DB, stiger Novo nordisk med 3,0 %, vil Bull certifikatet stige med ca. 6,0 %.
En anden vigtigt betragtning er, at værdien af et certifikat aldrig kan blive mindre end nul. Du kan ikke tabe mere end det man har investeret i certifikaterne, en CFD kontrakt kan gå i minus, hvilket vi har stiftet bekendtskab med flere gange.
Bemærk, at certifikaterne handles på NASDAQ OMX Copenhagen, de kan handles på helt samme måde, som man ville handle danske aktier via netbanken til gældende markedskurser. Mange anvender dette produkt til riskoafdækning af andre positioner i porteføljen. Er man inde i position, hvor man tænker langsigtet - vil denne position opleve fald til tider. Her ser flere muligheden for at udnytte faldet i aktien ved bear produktet, som man finder i netop certifikaterne. Man afdækker hermed det midlertidige tab på positionen ved at vinde på certifikatet, der går mod markedet. Derved kan man beholde sin langsigtede position, og forsat tjene penge på at spekulere yderligere i aktien.
Risikoen er helt anderledes end ved CFD handel, da man ikke kan gå i minus og kører en langt lavere gearing, er dette en mere sikker investering, selvom den ellers møder stor modvind flere steder for at være alt for spekulativ - hvad siger samme personer så ikke om CFD handel, det behøves vist ikke uddybes!
Ved online trading taler vi udelukkende om spreads som eneste omkostning ved handlerne, det er anderledes med certifikaterne, hvor man både vil opleve kurtage og depotgebyrer. Dog, er det et meget spændende input fra de etablerede banker, der endelig møder den efterspørgsel vi ser på mere risikobetonede handelstyper.